Om Björkö

Björkö i Norrtälje

Du hittar vårt Björkö i den norra delen av Stockholms skärgård, i Norrtälje kommun.

Kommunikationer

Kom hit med bil eller buss 636

Ön har bilväg till fastlandet och flera dagliga bussturer till Norrtälje, Stockholm och Uppsala. Landsvägen, som är både krokig och smal, går söderut från Väddö genom ön med alla kända sommarlovskolonier, Barnens Ö.

Kom hit med skärgårdsbåt från Stockholm eller Norrtälje

Waxholmsbolaget trafikerar två bryggor på Björkö. Den ena är Simpnäs med passbåt till Arholma och den andra är bryggan i Östersjö, som under sommaren trafikeras av Nord-Sydliga skärgårdslinjen och båtar till Stockholm.

Klippor, hav och skogar

Björkös största tillgång är naturen. Här finns både tystnad och stjärnhimmel, stora skogar, naturreservat, sandstränder, fågelskyddsområden och riksintressemärkt kust.

Infrastruktur

Björkö har en egen förskola, från förskoleklass är den närmaste skolan i Älmsta. ICA-Barometern, vår lanthandel mitt på ön har bensin och systemutlämning. Posten kommer med lantbrevbärare och dagstidningarna med tidningsbud på morgonen. Paketutlämning, läkarstation, apotek och andra butiker finns i Älmsta.

Befolkning

Björkö har en fast befolkning på 330 personer och Arholma omkring 60 personer. Under sommaren, när de över 1000 fritidshusen fylls med semesterfirare ökar befolkningen rejält. Många Björköbor jobbar inom bygg och anläggning eller med service av olika slag. Några pendlar till Norrtälje och många är pensionärer. Det finns gott om hästar och hundar, en hel del får och några kor. Här finns många jägare och några jordbrukare. Det finns 75 företag på Björkö, de flesta enmansföretag.