Nedan finner du en kort beskrivning av de källarträffar som genomförts
Här kommer några bilder från dagens källarträff. Vid träffen fick deltagarna höra om källarens historia, konstruktion och skötsel mm. Dyveke och Lena hade sökt information som dom förmedlade, men många av deltagarna bidrog också med kunskaper. Efter dragningen avtäcktes symboliskt källaren på hembygdsgården som har en del skavanker. Denna ska få en dos kärlek av ett par hantverkare med kunskaper under augusti månad. I källaren väntade källarkall dricka till deltagarna vilket uppskattades. När nästa källarträff går av stapeln en bit in i juli.
Dagens källarträff hade temat sandsten. Att sandstenen varit en viktig komponent i bygdens utveckling var en av de nya insikterna som deltagarna fick vid denna träff. Jerker Persson som var dagens huvudciceron berättade att redan under 1700 talet levererade öns bönder sandsten till de uppländska masugnarna och till kvarnstenar. Vid en historisk geologisk inventering noterades att cirka 70 procent av den lösa stenen i ”sandstensbältet” på Björkö utgjordes av just sandsten. Under strövtåget besöktes några jordkällare som likt många av öns källare har ett valv byggt av sandsten. Vandringen ut mot Noraholm passerade vi ett antal gropar i marken som är spår från sandstens hanteringen. Det hela avslutades vid en plats där sandstenen bearbetats innan vidare transport med båtar. Sammantaget en mycket lärorik och intressant promenad.
Vid den tredje källarträffen blev det ett litet strövtåg bland jordkällarna i Björkös stenhuggarland. Strövtåget blev en kombination av historiska återblickar på den period då ett helt område av hus växte upp som bosättningar för stenhuggare och arbetare på Finnala stenbrott i början av 1900-talet. Trots arbete 9 timmar/dag 6 dagar i veckan hann de också med att bygga sina egna bostäder. Många av dessa har än idag spår från stenbrottet. Vill du veta mer om stenbrottet finner du det här: Finnala stenhuggeri (bjorkoarholma.se). Sigge och Lena var ciceroner med god hjälp av olika fastighetsägare som bjöd på sina historier. då hembygdsgårdens källare kommer att renoveras av hantverkare med kunskaper på området blir det fortsättning på för hösten håll ögonen på hembygdsföreningens facebookgrupp.
Första delen av träffen var det Sverker Sihlberg, rådgivare från Länsstyrelsen som stod för huvuddelen av informationen. Sverker Sihlberg har en gedigen bakgrund inom sitt yrke som både snickare och byggmästare och är specialist på gamla byggnader. På 90-talet startade han Sveriges första hantverksskola i äldre byggnadshantverk/ byggnadsvård. Han har även haft egen verksamhet med anställda i 25 år där man enbart sysslade med äldre bebyggelse. Därefter anställdes han på Skansen som projektledare för dess kulturbebyggelse.
Sverker bjöd på mycket kunskap och gav också källarägare vägledning utifrån upplevda bekymmer. Inför träffen hade också en del källarägare gjort mätning på temperatur och luftfuktighet. Resultatet varierade mycket.
Sverker berättade om olika typer av problemområden där det är viktig att ”vara på dessa tidigt” för att slippa omfattande åtgärder.
De vanligaste bekymren enligt honom är:
Efter fikastunden gick vi ut och kikade på hembygdsföreningens källare som ska få en rejäl portion kärlek av våra lokala snickarförmågor Stig Pettersson och Teddy Holgersson som bland annat jobbat mycket med underhåll av kulturhusen på Kista hembygdsgård.
De beskrev kort planerna för renoveringen.