Hembygdsföreningen

Jerker, vår sekreterare, vid Hembygdsföreingens fina anslagstavlan vid ICA-Barometern.

Vi är en mycket livaktig förening i en unik trakt i norra delen av Stockholms skärgård. Föreningen har omkring 750 medlemmar.

Vi jobbar i fem kommittéer som samordnas av styrelsen;

VaraOar_18-1

Historiska kommittén producerar årstidsskriften ”Våra Öar” och arbetar med de självklara hembygdsfrågorna, forskning och dokumentation av bygden.

image

Festkommittén arrangerar våra tre årliga evenemang; Valborgsbrasa i samarbete med Björkögården, Midsommarfest på Hembygdsgården och sommarfesten Björkö Allting.

iu-2

Programkommittén arrangerar varje år en hel rad program, strövtåg på Öarna, teater, föredrag och mycket mer. Programkommittén svarar för programbladet och här kokar det av idéer, allt får inte ens plats i årets program.

Skolbarn

Samtidskommittén ska hålla kontakt med det som händer på Öarna idag och ha koll på dagsfrågorna på Våra Öar, skärgårdsfrågor som fiberkabel, skola, jobb, bostäder och kommunikationer.

cropped-Ateljerundan270x250.jpg

Vår femte kommitté har till uppgift att arrangera Ateljerunda på Björkö sista helgen i juli varje år. Konstnärer och hantverkare ställer ut i sina hem och ateljéer. Besökarna får tillfälle att resa runt på ön för att besöka utställningar, från Salnö i norr till Ängholmen i söder.

Föreningen är medlem i Sveriges Hembygdsförbund, Stockholms läns Hembygdsförbund, SIKO och Skärgårdens Trafikantförening.

Hembygdsföreningen sköter uthyrningen av ”Hembygdsgården” vid Marums vägskäl. Boknings görs via e-post till info@bjorkoarholma eller tel 070-2487242.