Björköhänget

Björköhänget

Björköhänget 2023! 

Vissa delar av hänget är fullt och går inte att anmäla sig till längre. Men välkommen på teatern, utomhusbion och grillkvällen!

Välkommen till årets Björköhäng! För sjätte året i rad arrangerar kulturföreningar på Björkö ett häng för barn och unga. Här kan du läsa mer om vad som händer under veckan. 

Alla dagar börjar med morgonfika! Kom och ta en kaffe när du lämnar av ditt/dina barn och träffa andra vuxna som har barn på ön! Eller varför inte stanna hela dagen och stötta upp som hjälpledare. 

– Varje dag mellan 10.00 – 15.00 har vi den “Rullande bygdegården” på plats för hela familjen! Det är en släpvagn som innehåller massor av roliga saker. Det finns bland annat teatersmink, stickning, pärlplattor och annat pyssel, pingisbord, bordshockeyspel, sällskapsspel, cirkusutrustning och mycket mer. 

– Teater Trattofon spelar teater för dem små i Medborgarhuset onsdagen den 2/8 kl. 14.00. Kostnadsfritt och ingen föranmälan. Läs mer om teatergruppen här: https://trattofon.com/ 

–  Grillkväll med hela familjen vid hembygdsgården, torsdagen den 3/7 kl. 17.00. Efter det blir det utomhusbio, om vädret tillåter vid hembygdsgården men vid regn flyttas det till Medborgarhuset. Filmen som visas är En dag kommer allt det här bli ditt. 

Läs mer om de olika arrangemangen nedan. 

Björköhänget måndag den 31 juli – Familjedagen  

Morgonfika 9.30-10.00

På måndagen är hela familjen välkommen att vara med. Familjedagen är ett tillfälle för att mötas och lära känna varandra, både vuxna och barn. Så passa på att delta med dina barn i roliga aktiviteter under dagen.

Programmet innehåller ett flertal olika aktiviteter vid hembygdsgården! Ert barn och du kan vara med på två aktiviteter, en på förmiddagen mellan 10.00 -12.00 och en på eftermiddagen mellan 13.00 -15.00. Mellan 12.00 -13.00 är det lunch och det tar ni mer er själva. Det kan finnas möjlighet att prova på flera, det får vi se på plats. Ni ska göra en anmälan per familj. 

Tälja, från 10 år. Ledare: Nina Eriksén 

Lär dig mer om att tälja och skapa enklare hantverk. 

Fotografi, från 10 år. Ledare: Patricio Salinas

Lär dig mer om fotografi och hur du tar bra bilder med din egen mobiltelefon. 

Dreja, från 7 år. Ledare: Victor Cronstedt 

Lär dig hur lera fungerar på en drejskiva och skapar enklare föremål.  

Tova med ull, från 6 år. Ledare: Lena Svenonius. 

Fårull, såpa och ljummet vatten är allt som behövs, vi gör bollar, hängen och mjuka smådjur.

Hinderbana och lek, från 0 år. Ledare: Emma Grönlund

Kom med era små! Vi kör en hinderbana plus leker klassiska barnlekar som kurragömma och kull.  

Bygga båtar, från 0 år. Ledare: Örjan Grönlund 

Kom med era små! Skapa båtar i enkla material och sedan sjösätta dem i baljor.

Anmälningsavgiften är 100 kronor per familj. 

 

Björköhänget tisdag – fredag, för barn 6 –16 år 

Åldrarna gäller från det året man fyller så som är födda 2017 är välkomna. Detta gäller även val av aktiviteter.

Morgonfika 9.30-10.00

Förmiddagarna 10.00 -12.00

I år har vi fyra längre aktiviteter som pågår under tre förmiddagar i rad, tisdag-torsdag. Barnen kan delta i en av dem. Det är först till kvarn och vissa grupper har ett begränsat antal platser. Kan ni tänka er flera alternativ så visa det genom att fylla i nästa fråga. 

Musik i kyrkan: ålder 6 – 10 år, 10 barn. Ledare Maja Cronstedt och Örjan Grönlund (FULLT)

Vi kommer att prova på att sjunga och spela i grupp i kyrkans maffiga lokaler. Det blir körsång blandat med blockflöjt, det bästa instrumentet att lära sig spela musik på. 

Rita serier vid hembygdsgården: ålder 6 – 16 år. Ledare Ingrid Nordstrand (FULLT)

Vi går igenom seriefigurer, att jobba med bilder (zooma in och ut) och till sist hur man får ihop en berättelse. Vi kommer jobba både tillsammans i grupp och enskilt med olika uppgifter. 

Målarkurs på konstnoden: ålder 9 – 13 år. Ledare: mer info kommer. (FULLT)

Vi lär känna och provar på olika tekniker och material och skapar alster vi kan ställa ut på Alltinget den 5/8. 

Dans i medborgarhuset, ålder: 8 – 10 år. Ledare Linda Brohäll 

Vi lär oss en gemensam koreografi och på Alltinget, lördagen den 5/8, visar vi upp vårt nummer. 

Lunch och lek 12.00 – 13.00

Alla barnen tar med sig egen lunch som vi äter tillsammans. Glöm inte badkläder, solkräm och vattenflaska. 

Eftermiddag 13.00 – 15.00 

På eftermiddagarna, tis-tors, kan du välja mellan flera olika aktiviteter varje dag, du kan välja en per dag, max tre stycken. Om du vet att du kommer vara borta en dag (tis-tors) kan du välja två aktiviteter

SUP- skola

Vi kör standup padling vid sjön. Alla är välkomna, både ni som vill lära er och provar för första gången och ni som redan kan och tycker det är kul.  För barn mellan 6–16 år (flytväst är ett krav)Ledare: Emma Grönlund. 

Cupcakekök 

Bli proffs på att göra cupcake och prova på olika tekniker att dekorera dina bakverk. För barn mellan 6–16 år. Ledare: Lena Svenonius. 

Elda + pinnbröd

Lär dig göra upp eld från grunden. Sedan bakar vi och grillar pinnbröd, en klassisk vildmarks delikatess.  För barn mellan 6–16 år, 6 barn. Ledare: Örjan Grönlund. 

Magi

I år har vi ett nytt upplägg med tre tillfällen med olika nivåer. På tisdag kör vi “nybörjare” för er som aldrig testat trolleri förut, på onsdag är det “fortsättning” och på torsdag mer  “avancerad”. Det går att vara med på alla tre om ni är extra sugna på att lära er. För barn mellan 6 – 16 årLedare: Fredrik Höjman. 

Trycka tröjor

Vi gör schabloner och enklare tryck på till exempel en tröja eller en väska. För barn mellan 6-16 år. Ledare: Lena Svenonius. 

Återbrukspyssel (kl. 13.00 -16.00) 

Skapande lek med pärlor, trasiga smycken och tyglappar. För barn mellan Ålder 6–16 år. Ledare: Lena Gidlöf (ons och tors)

Björköhänget fredag, avslutning för alla barn som varit med under veckan (åldern 6-16 år). 

Morgonfika 9.30-10.00

10.00 – 12.00

Vi har bjudit in Albin Brånebäck som jobbar med att bygga robotar tillsammans med barn. Här kommer en hälsning från honom: 

” Min passion är teknik, dela med mig av kunskap och att spela alla sorters spel. Därför har jag nu under ett par år utbildat mig inom teknik på min fritid, och snart ett år sedan startade jag också min egen organisation, som jag kallar Dream Rocket Club, där fokuset är att lära sig genom olika lekar!”

De yngre barnen (6-9 år) ska bygga spralliga kompisar av tandborstar. De äldre barnen (10-16 år) ska bygga och programmera en robot som ska klara av att ta sig runt i en hinderbana.  

12.00 – 13.00 Lunch och lek

13.00 – 15.00

Vi avslutar eftermiddagen tillsammans med mys och glass för att fira av årets Björköhäng, och börjar planera för nästa år!  

Sista anmälningsdagen är 1 juli och anmälningsavgiften är 100 kronor per barn. 

Gå till anmälan

Björköhängets teater för de små! 

Teater Trattofon spelar teater för dem små i Medborgarhuset onsdagen den 2/8 kl. 14.00. Kostnadsfritt och ingen föranmälan. Läs mer om teatergruppen här: https://trattofon.com/ 

Björköhängets grilkväll och utebio!

Grillkväll med hela familjen den 3 augusti  kl. 17.00 vid hembygdsgården. Om vädret tillåter blir det utomhusbio på hembygdsgården, vid regn blir det inomhus i Medborgarhuset. Filmen som visas är En dag kommer allt det här bli ditt.  

Ingen föranmälan, vi fixar grillen, dryck, bröd och alla tar med sig egna korvar. 

Anmälan och avgift

Sista anmälningsdagen är 1 juli, men kom ihåg att det är först till kvarn så anmäl ditt barn så fort ni kan. 

Anmälningsavgiften på familjedagen är 100 kronor per familj.

Anmälningsavgiften för resten av veckan är 100 kronor per barn. 

När ni skickat in anmälan kommer ni efter några dagar få en bekräftelse om vilka aktiviteter ert barn fått plats på och inbetalningsuppgifter. Genom att betala anmälningsavgiften bekräftar ni ert barns plats. Den ska betalas inom en vecka annars kan platsen gå vidare till ett annat barn om det finns en kö till aktiviteten. 

 


 

Scroll to Top