Om Björkö

Björkö i Norrtälje

Du hittar vårt Björkö i den norra delen av Stockholms skärgård, i Norrtälje kommun.

Kommunikationer

Kom hit med bil eller buss 636

Ön har bilväg till fastlandet och flera dagliga bussturer till Norrtälje, Stockholm och Uppsala. Landsvägen, som är både krokig och smal, går söderut från Väddö genom ön med alla kända sommarlovskolonier, Barnens Ö.

Kom hit med skärgårdsbåt från Stockholm eller Norrtälje

Waxholmsbolaget trafikerar två bryggor på Björkö. Den ena är Simpnäs med passbåt till Arholma och den andra är bryggan i Östersjö, som under sommaren trafikeras av Nord-Sydliga skärgårdslinjen och båtar till Stockholm.

Klippor, hav och skogar

Björkös största tillgång är naturen. Här finns både tystnad och stjärnhimmel, stora skogar, naturreservat, sandstränder, fågelskyddsområden och riksintressemärkt kust.

Infrastruktur

Björkö har en egen förskola, från förskoleklass är den närmaste skolan i Älmsta. ICA-Barometern, vår lanthandel mitt på ön har bensin och systemutlämning. Posten kommer med lantbrevbärare och dagstidningarna med tidningsbud på morgonen. Paketutlämning, läkarstation, apotek och andra butiker finns i Älmsta.

Befolkning

Björkö har en fast befolkning på 330 personer och Arholma omkring 60 personer. Under sommaren, när de över 1000 fritidshusen fylls med semesterfirare ökar befolkningen rejält. Många Björköbor jobbar inom bygg och anläggning eller med service av olika slag. Några pendlar till Norrtälje och många är pensionärer. Det finns gott om hästar och hundar, en hel del får och några kor. Här finns många jägare och några jordbrukare. Det finns 75 företag på Björkö, de flesta enmansföretag.

Många föreningar

Vi gillar föreningar på Björkö, här finns en sjömannaförening, en hembygdsförening, en bygdegårdsförening, en badhusförening, en rödakorsförening och många brygg- båt-väg- och byföreningar. Nyast är Björkö konstnod och föreningen som vill bygga Björkö kyrkby, båda med sikte på utveckling av bygden.

Naturreservatet Arsläjan

Den östra kusten, mot Ålands hav är klippig och flikig. Här finns djupa, trösklade havsvikar och i Arsäljans naturreservat finns uråldriga tallar och blåbärsskog. Här kan man njuta av 180 graders fri sikt över horisonten och välja mellan att hoppa i det iskalla havet från höga klippor eller bada tillsammans med barnen i hällkaret som fyllts med friskt vatten vid senaste stormen.

Marums naturreservat

Den västra kusten är grönare, vänd mot Björköfjärden. Här växer ek, hassel och blåsippor och i Marums naturreservat finns en välskött och barnvänlig sandstrand. Fritidsbyar, jordbruk och redargårdar Många av de gamla byarna ligger på den västra sidan; Stärbsnäs, Skeppsmyra, Marum, byarna kring Edsviken, Lerviken, Backa och Samkarby. Här gick ångbåtstrafiken till Norrtälje och Stockholm och det finns gott om gamla bryggplatser i vikarna.

Sjöfartsmuseet i Simpnäs

På sjöfartsmuseet i Simpnäs finns historierna om bygden, om fartygsbyggen, rederier, konkurser och sjömäns upplevelser i främmande hamnar. Här finns bilder och föremål från tiden med lotsar, båtmän och fyrvaktare och här finns berättelser om fisket som försörjt så många familjer.

Scroll to Top